A 2015. évre meghirdetett felhívások csúszása a nem megfelelő kormányzati kommunikáció miatt jelentős problémát okozott a vállalkozásoknak, hiszen az így kialakult bizonytalan helyzetben jogosan merült fel a kérdés: Így mégis hogyan, mikorra tervezzünk?

A 2014-20 ciklushoz kapcsolódó párbeszéd egyébként kifejezetten pozitívan indult: gyorsan megjelenő kiírásokat és gyors döntéseket ígértek.

Az előzetesen bemutatott ütemtervekhez képest azonban jelentős, több hónapos csúszások voltak tapasztalhatóak – például a novemberben megjelent ütemtervek tartalmaztak októberben valójában meg sem jelent pályázatokat is (ilyenek voltak például a GINOP-1.3.4-15; GINOP-3.1.3-15; GINOP-7.1.2-15 pályázatok), és nagyon úgy tűnik, hogy a 30 napon belüli döntések is elmaradni látszanak (valójában a cégeknek hónapokat kell a támogatói döntésre várniuk).

A pozitív kommunikáció elhitethette, hogy az előző ciklus intézményrendszeri hiányosságait sikerült orvosolni, mely az eddigi tényekkel bizony jelentős ellentmondásban áll, így nem csoda, hogy ezen a téren egyfajta bizalomvesztés tapasztalható, hiszen ez jelentősen megnehezíti a projektek tervezhetőségét. Viszont azt tapasztaljuk – ami nagyon jó hír – hogy a történtek ellenére megmaradt a pozitív hozzáállás, a pozitív várakozások az EU támogatások kapcsán.

A megjelent felhívásokból az egyik legnagyobb gyakorlati pozitívumként az igényelhető előleg mértékének megemelése emelhető ki. Ez cash flow szempontból mindenképpen hatalmas előny a vállalkozások számára, hiszen jelentős mértékben megkönnyíti a projektjeik finanszírozását.

Reméljük, hogy pályázatok kezelése kapcsán felmerülő kezdeti problémák csak az előző ciklus pénzügyi zárása miatt jelentkező kapacitáshiány következményei voltak, és 2016. első negyedévétől a tettek valóban utolérik az ígéreteket. Ezt a várakozást támasztja alá az a tény is, hogy 2015 decemberétől az új felhívások megjelenése folyamatos, és a 2016. év elején frissített pályázati ütemterv kapcsán egyelőre nem tapasztalható jelentős csúszás.

Az operatív programokban megfogalmazott célok, és a sokat mondó pályázati felhívás címek irányvonala megfelelő lehet, de a gyakorlati tapasztalatok egyelőre hiányoznak a következtetések levonásához.

A piac mindenesetre tárt karokkal várja a kiírásokat.

Szerző: Scheiber Zsolt, vezető projektmenedzser