Kockázati tőke: smart money és ami ebből igaz

2017/08/24|0 Comments

A vállalkozók, startupok 5-6 éve még nem tudták mi az a smart money. Elindultak a témát feldolgozó - néha kifigurázó - blogok, rendezvények, meetupok, és minden tőke iránt érdeklő vállalkozó „rákapott” a smart money kifejezésre. Manapság egy befektetőnek bizony fel kell készülnie arra a kérdésre, hogy „jó, jó, de mit kapunk még a pénzen kívül?”. Irreális elvárások, csalódások vannak kódolva a folyamatba, miközben van megoldás arra, hogy pénzt is kapjon a vállalkozó és behozza a szükséges kapcsolatokat, tapasztalatokat is.

A kevesebb néha több: hogyan segíti a növekedést a fókuszálás?

2017/07/25|0 Comments

Gyorsan és dinamikusan növekedni (sőt, egyáltalán növekedni) csak úgy lehet, ha minél több Ügyfélnek minél több terméket vagy szolgáltatást adunk el. Vagy mégsem? Hiszen azt is látjuk, hogy a növekedésnek sokszor éppen az a gátja, hogy nem egy-egy kiválasztott, jól körülhatárolt, validált célcsoportnak értékesítenek a cégek, hanem mindenkinek el akarnak adni, azaz célt tévesztenek, nincs fókusz, nincsenek prioritások. Pedig a növekedés értelemszerűen nemcsak a cégek, cégvezetők, hanem például a (leendő) befektetők érdeke is...

Nagy halak, amelyek nem esznek kishalakat

2017/07/06|0 Comments

A tranzakciók egyik hajtóereje, hogy az óriás cégek a növekedésük egyik módjaként akvirálnak. De mégis, lehetséges az, hogy vannak olyan nagyvállalatok, amelyek könnyedén helyt tudnak állni a kemény versenyben, fenn tudják tartani a piaci kapitalizációjukat egy másik cég felvásárlása nélkül is?

CEE régiós M&A: Mire számíthatunk a német vevőktől?

2017/04/26|0 Comments

A DACH régió országai, közülük is Németország kiemelkedően aktív az európai, köztük a magyar cégfelvásárlások tekintetében. Az elmúlt években Németországban is élénkülő M&A aktivitás tapasztalható, az elmúlt három évben pedig közel megháromszorozódott a határon átnyúló deal-ek összértéke. Ahogy német kollégánk mondja: „Elfogytak azok a német cégek, akikkel jó deal-t lehetetett csinálni”, a német vevők, szakmai befektetők a határaikon túl „vadásznak” új befektetési célpontok után… és bizony minden második német stratégiai befektető a CEE régióban akvirálna!

Amikor “rosszfej” a befektető – mikor légy óvatos?

2017/03/10|0 Comments

A befektető olyan projektet, céget keres, ahol megsokszorozhatja pénzét, a projektgazda, vállalkozó pedig tőkét (és sokszor ezen felül mást is), hogy megvalósítsa álmait, növekedési terveit, és – szintén sok pénzt keressen. Kézenfekvő a kölcsönös egymásrautaltság, a valóságban azonban ez közel sem ennyire egyszerű. Jelenleg tőkebőség van a piacon (itthon is!), mégis, mintha (jó)néhány befektető figyelmen kívül hagyná azt a stabilan várható tényt, hogy a szupercsapatokért és a briliáns ötletekért bizony versenyezni fog a tőke. És ez még közel sem minden… Melyek azok az árulkodó jelek, amelyekre érdemes időben felkapni a fejet, mert nagy valószínűséggel „rosszfej” befektetővel állunk szemben?

“Nézd meg a WC-t, mielőtt befektetnél!”

2017/02/15|0 Comments

…hangzott el egy jól ismert régiós befektetőtől múlt heti nemzetközi befektetői fórumunkon, aki felfedte, hogy a befektetést megelőző átvilágítás során bizony extra – olykor extrémnek tűnő - szempontokat is vizsgálnak. A megkérdőjelezhetetlen „facts & figures” mellett ugyanis a befektetési döntést egyéb soft paraméterek is befolyásolják – vagy akár meg is hiúsítják. Miért akarnak velünk sörözni a befektetők vagy kérdeznek a nyaralásunkról?

EU-s támogatások: ígéretek, tények, várakozások, távolabbi kilátások

2017/01/19|0 Comments

A 2015-ös pályázati mélypont után 2016-ban a hazai gazdaság kulcsterületein (energetika, IKT, KKV kapacitásfejlesztés, vidékfejlesztés) is kiírásra kerültek azok a pályázatok, melyeket a piaci szereplők már nagyon vártak. A bírálati rendszer 2016-ban átalakításra került, ennek hatásai megítélésünk szerint egyértelműen negatívan befolyásolták a 2016-os összképet. Melyek voltak a 2016. év legkedvezőbb és leginkább kedvezőtlen fejleményei, hatásai, tapasztalatai az uniós pályázatok terén? Hogy látjuk, milyen nehézségekkel szembesülnek a vállalkozások? Mi várható 2017-ben, az azt követő években, és az új, 2020-tól induló pályázati ciklusban?

Brexit – Mit jelent ez az én cégemnek?

2016/08/24|0 Comments

Az elmúlt időszakban az egyik slágertéma a sajtóban a váratlan Brexit és annak következményei voltak. Politikai és makroökonómiai elemzéseket már mindenki olvashatott, de arról jóval kevesebbet, hogy mit jelenthet ez rövid és hosszú távon az egyes (közép)vállalatokra nézve. Általában a vállalati stratégiákra nincsenek „6-dolog-ami-a-cégeddel-történik-a-Brexit-után” típusú általános receptek, ez hatványozottan igaz a mostani esetre. Az viszont kétségtelen, hogy valami már megváltozott, és a jövőben több változásra is fel kell készülnünk, tehát akik a UK piacra igyekeznek, vagy már jelen vannak ott, azoknak mindenképpen újra kell gondolniuk a stratégiájukat. De hogyan tegyék mindezt?

Hogyan tervezzünk reális növekedést 2017-re?

2016/08/10|0 Comments

Nyár van, mindenki szabadságon. Ha mégsem, akkor vagy lehet egy-két jó üzletet kötni (ritkábban csörög közben a telefon, kipihentebb a döntéshozó), vagy be lehet iktatni olyan feladatokat, amire eddig nem jutott idő. Sőt, akár el is lehet kezdeni tervezni a jövő évet, amit legkésőbb a szeptemberi őrület után mindenképpen muszáj lesz… Így mi is azt gondoltuk, hogy indítunk egy sorozatot, amiben adunk egy kis segítséget, hogyan vágjunk neki ennek. Ha reálisan akarunk tervezni, akkor megalapozott számok kellenek. Sokszor viszont ezek a számok nem állnak rendelkezésre... Mit lehet ilyenkor tenni?

Mennyit adnak a cégemért?

2016/06/21|0 Comments

Sok cégtulajdonos teszi fel nekünk ezt a kérdést. Vagy azért, mert valamilyen tranzakcióra készül (cégeladás, összeolvadás egy másik vállalattal, stb.), vagy azért, mert cégvásárlási szándékkal kopogtat nála egy befektető, és jó lenne tudni, hogy az ár, amit ajánlott, mennyire reális. Egyre gyakoribb az is, hogy egyszerűen csak tudni szeretné egy-egy Ügyfelünk, hogy az elmúlt 10-20 év munkájával mekkora értékű vállalatot sikerült létrehoznia, milyen tényezők befolyásolják a cége értékét, és ezt hogyan tudja tudatosan alakítani, javítani a pár évvel későbbre tervezett cégeladásig?

Jó deal-nek tűnt, aztán…

2016/06/10|0 Comments

Rengeteg tanulmány azt mutatja, hogy a M&A deal-ek legalább fele sikertelenül, és több mint 80%-a a tervektől messze elmaradva zárult az utóbbi években. Sajnos nem létezik egy checklist, amit ha végigpipálunk, akkor garantálhatjuk egy M&A tranzakció sikerét. Mégis, a folyamatban résztvevőknek (tulajdonosok, tanácsadók, jogi képviselők, további szakemberek) kell ébernek lenniük, és kezelniük az egyes buktatókat. Nézzünk néhány tipikus problémát, konkrét esetekkel, amelyek a deal-től elvárt eredmény elmaradását okozhatják, bizonyos esetekben akár „váláshoz” is vezethetnek.

Minden szakmai befektető egyforma?

2016/02/29|0 Comments

Amikor olyan projekteken dolgozunk, ahol egy szakmai befektető „megtalálása” a cél, gyakran előkerülnek olyan kérdések, hogy inkább az EBITDA-t és bevételt fogja nézni vagy esetleg az eszközöket? Számít, hogy most vettünk egy új ingatlant, és nemsokára kész a gyártócsarnok? Megmarad a menedzsment? Az ő értékesítési csatornáit használhatjuk majd? Többségi tulajdonrészt kell majd átadni? Ilyenkor sajnos a leggyakoribb válasz: attól függ. A szakmai befektetők ugyanis nem egyformák. Nagyon nem.

Ígéretek, tények és várakozások az EU támogatások frontján

2016/02/12|0 Comments

A 2015. évre meghirdetett felhívások csúszása jelentős problémát okozott a vállalkozásoknak, hiszen az így kialakult bizonytalan helyzetben jogosan merült fel a kérdés: Így mégis hogyan, mikorra tervezzünk?

Miért adják el a cégeket?

2015/12/18|0 Comments

Az ilyen megbízásaink esetén többféle okkal, motivációval találkozunk, amiért egy tulajdonos úgy dönt, hogy eladja a céget (de így is megfogalmazhatjuk: más tulajdonosra bízza), alább összeszedtünk párat. No és persze a legextrémebb okokat le se írjuk…

Befektetői jogok: a múlt kísértete

2015/09/30|0 Comments

Van egy érdekes jelenség, amire már rég felfigyeltünk: a régi sebek befolyásolják a jövő lépéseit. Azaz: ha egy befektető valamilyen módon már megégette magát, akkor azt el akarja kerülni a következő dealeknél.

Befektetői jogok – komoly fejtörés helyett tessék ésszerűen korlátozni!

2015/07/09|0 Comments

Hogyan kössünk JÓ megállapodást a befektetővel? 3. rész
„Kényszerpályák” – drag-along, tag-along
A kockázati-tőke befektetők és a vállalkozások között létrejövő együttműködések fontos pontja a drag-along és tag-along jogok tisztázása. A kockázati tőkés a drag-along-gal akarja védeni a […]

A tulajdonrész, a cégérték, és az exit stratégia misztériuma. Mire figyeljünk?

2015/07/03|0 Comments

Hogyan kössünk JÓ megállapodást a befektetővel? 2. rész
Tulajdonrész, cégérték – mennyi az annyi?
Általános tendenciának mondható, hogy a kockázati tőkét kereső magyar vállalkozások a potenciális befektetőt túlnyomórészt (bár az arány csökken!) annak függvényében értékelik, hogy mekkora […]

Vállalkozások százai term sheet fázisban – de vajon milyen befektetői feltételekkel?

2015/06/25|0 Comments

Befektetésre váró vállalkozások százait érinti az a kérdés, hogyan kössön jó megállapodást a befektetővel, hogyan érvényesítse az érdekeit, és hogyan alapozza meg sikeresen a következő évek „házasságát” a befektetővel. Egy rossz megállapodás ugyanis gyümölcsöző együttműködés helyett évekre előnytelen és demotiváló „együttszenvedésbe” betonozza a feleket.

Nagy hajrát vártunk 2015-re, hogy állunk fél távnál?

2015/06/04|0 Comments

2015. a Jeremie-k (+SZTA) utolsó éve, amikor a náluk lévő tőkét (~ év elején reálisan mondhattuk, hogy kb szabad 40-50 Mrd) kihelyezzék sikeresnek induló vállalkozásokba. Itt írtunk erről például: IT Business – Mire számíthatnak a cégek […]

Cash out, earn out – avagy kinek a pap, kinek a papné

2015/05/07|0 Comments

Ha cégeladásról vagy tulajdonrész átadásról van szó, akkor az alapítók (projekt gazdák) mit részesítenek előnyben? A cash out-ot, azaz pénzt, cash-t, most (ahogy szokták mondani: COT – cash on the table). Hisz az megvan, kéznél […]