Rólunk szól

Szakértőink rendszeresen publikálnak az üzleti és szakmai médiában, és nyilatkoznak szakértőként gazdasági-, vállalat- és projektfinanszírozási, külpiacra lépési és projektmenedzsment témákban.
Rendszeresen osztjuk meg tapasztalatainkat saját szervezésű konferenciáinkon, vagy egyéb szakmai eseményeken meghívott előadóként.
Íme néhány megjelenés az elmúlt hónapok mozgalmas történéseiből:

2017 MÁJUS
Stratégiai befektetők, cégeladás, cégfelvásárlás, exit – üzleti szeminárium

Tavaly az elmúlt 20 évben mért harmadik legmagasabb, összesen 3,2 billió USD összértékű M&A tranzakció valósult meg, ennek közel 25%-a Európában. A tranzakciók 1/3-a országhatáron átnyúló ún. cross-border deal volt, azaz a vevő más országban, a nemzetközi piacon keresett és választott befektetési célpontot növekedési tervei megvalósításához.

„A cégeladás nem mindennapi rutinfeladat, sikeres cégeladást jó feltételekkel tudatos felkészülés, befektető-keresés és következetesen menedzselt folyamat nélkül nem lehet végrehajtani” – emelték ki 2017. május 9-i üzleti szemináriumunkon nemzetközi szakértő vendégeink. A deal feltételeit számos tényező befolyásolja eladói és vevői oldalról egyaránt, így ha cégeladást tervezünk, nem árt tisztán látni a saját pályánkon, és a lehető leginkább „kiismerni” a vevő motivációit sem…

Az üzleti szeminárium főbb konklúzióit többek között a Piac és Profit is feldolgozta cikkében: Ne a versenytárs, a piac felé nyissunk!

Az elhangzottak teljes összefoglalóját és a letölthető előadásokat az alábbi linken érheti el: Stratégiai befektetők, cégeladás, cégfelvásárlás, exit

2017 MÁRCIUS
Szt. Patrick-napi fesztivál

Cégünk, az M27 ABSOLVO az Irish-Hungarian Business Circle-lel (IHBC), valamint az osztrák, horvát, szlovén és magyar Business Angel Network-kökkel együttműködve idén először szervezi meg a négynapos budapesti Szt. Patrick-napi fesztivál részeként azt a szakmai rendezvényt, melynek célja, hogy a régiós angyalbefektetők és a tehetséges, nagy befektetési potenciállal rendelkező startupok számára lehetőséget biztosítson a stratégiai üzleti kapcsolatok építésére, mélyítésére Írországgal, ír befektetőkkel, és egyéb, releváns üzleti csoportokkal, döntéshozókkal.

Az IHBC immáron 11 éve rendez hazánkban eseményeket Szt. Patrick napja körül. A fesztivál csúcspontja a március 19-i, vasárnapi belvárosi Parádé, melynek népszerűsége az elmúlt 7 évben töretlenül növekszik, és melyre idén is több ezer zöldbe-írbe öltözött résztvevőt várnak.

További részleteket a négynapos fesztivál programjáról például az alábbi bejegyzésben olvashat (angol nyelven): Doing St Patrick proud

2017 FEBRUÁR
A tőkebefektetések előkészítése

A KRS Ügyvédi Iroda 2017. február 3-án egy üzleti reggeli keretében „szolgálta fel” a tőkebefektetések előkészítésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és tapasztalati tanácsokat szakmai partnerei, a HVCA, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. és cégünk, az M27 ABSOLVO közreműködésével.

Az üzleti reggeli során többek között olyan kérdésekre is választ kaphattak a növekedési céljaik megvalósításához tőkebevonást tervező vállalkozások, mint például mit keres és mit vár egy befektető a hozzá forduló cégektől, projektektől, milyen lépései, időigénye van egy befektetési folyamatnak, vagy hogyan készüljünk fel egy jogi átvilágításra.

Az üzleti reggeli fő konklúzióiról röviden az Origo is beszámolt:
KRS konferencia – a tőkebefektetések előkészítése

2017 JANUÁR
Tőkebevonástól az exitig

Az M1 január 18-i Profit7 című műsorában egy gyors “helyzetjelentést” mutatott be a témában. Cégünk partnerét, Horgos Lénárdot is felkérték, hogy mutassa be, a kockázati tőkebevonás kinek lehet alternatíva a növekedés finanszírozására, mi lehet a legvalószínűbb exit irány, és jellemzően kik, milyen vevők aktívak cégfelvásárlási szempontból a régióban.

A Horgos Lénárd nyilatkozatait is tartalmazó műsorblokkot az alábbi linken nézhetik meg:

M1- Profit7 január 18.

2016 DECEMBER
Stratégiai befektetők, cégeladás – hogyan készüljünk?

Cégeladás, exit… Mitől lesz sikeres, lehet-e, érdemes-e erre tudatosan készülni? Ki lehet a vevő, milyen értéket tudunk számára nyújtani? Mi befolyásolja és milyen lépésekkel növelhető egy cég értéke?

Cégünk partnere, Horgos Lénárd a Klubrádiónak adott interjújában foglalta össze azokat a lényeges pontokat, amelyekre érdemes a cégeladást tervező vállalkozásoknak időben, tudatosan felkészülniük és választ találniuk a sikeres cégeladás érdekében.

Klubrádió – cégeladás vol.1.
Klubrádió – cégeladás vol.2.

2016. DECEMBER
Növekvő akvizíciós étvágy, verseny a kínálati oldalon – ez várható az M&A piacon

2015-ben 1,6 milliárd euró – 2009 óta a legmagasabb értékű – magán- és kockázati tőkebefektetés valósult meg a közép-kelet-európai régióban, és 2014-hez képest 30%-kal több, rekordszámú exitre is sor került. A kockázati tőkéből exitáló vállalkozások száma pedig több mint duplájára nőtt a megelőző évhez képest – hívta fel a figyelmet Horgos Lénárd, az M27 ABSOLVO partnere az Invest Europe 2015. évi regionális statisztikájának egyik fő konklúziójára a HVCA (Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület), a Baker & McKenzie és az M27 ABSOLVO november 24-i szakmai konferenciáján.

A stratégiai befektetők, mint exit irány historikusan erős a régiónkban, az összes kockázati tőkebefektetés több mint 80%-a stratégiai befektető felé szállt ki a tavalyi évben. A rendezvényen elhangzottakat több gazdasági médium is feldolgozta, a témáról többek között az alábbi oldalakon olvashatnak:

ProfitLine: Növekvő akvizíciós étvágy – ez várható az M&A piacon
Portfolio.hu (csak előfizetőknek): Magyar cégekre vadásznak a német befektetők
Magyar Hírlap: Egyre több a befektető, pezseg az országban a cégfelvásárlási piac
GazdaságTV: Ez várható az M&A piacon (interjú Horgos Lénárddal)

2016. NOVEMBER
2017 – cégeladás, cégfelvásárlás, tőkebevonás

A 2016. évi megtorpanás után ismét növekvő M&A trendeket prognosztizálnak a szakértők, mind a keresleti, mind a kínálati oldalon növekvő aktivitás várható. A következő időszak a kockázati tőkebevonások számára is kedvez majd, hiszen közel annyi forrás kerül majd “piacra”, mint az elmúlt 6 évben összesen, és egyre aktívabban keresnek befektetési lehetőségeket a nemzetközi VC/PE alapok is.

November 24-i “Stratégiai befektetők, cégeladás, exit konferenciánkon” cégünk partnere, Horgos Lénárd előadásában erre is kitért. Az előadást az alábbi linken tekinthetik meg: “Tőkepiaci és M&A trendek, várakozások – hogyan érdemes felkészülni?”

A konferencián résztvevő Piac&Profit is írt erről cikkében: “A munkaerőhiány is hajtja a felvásárlásokat”

2016. NOVEMBER
“Az exit a fontos, minden más csak füst”

A kockázati tőke jön – és néhány év múlva exitál. Az viszont nagyon nem mindegy, mikor és hogyan készülünk fel erre. “Tudatos, előre felépített exit stratégia nélkül ugyanis kevés az esélye a jó áron történő, sikeres kiszállásnak” – hívta fel a figyelmet cégünk partnere, Horgos Lénárd.

Egy tőkét kapott vállalkozásnak már a befektetői együttműködés kezdetétől készülnie kell az exitre. Hogy látja ezt egy „insider”, egy kockázati tőkét kapott vállalkozás? A magvető Jeremie tőke után második körben is kockázati tőkebefektetést kapott Jaystack Technologies Zrt. vezetője, Csiszár Dénes osztotta meg véleményét az exit stratégia fontosságáról, és adott útmutatót a felkészüléshez a vele készített interjúnkban, illetve 2016. november 24-én “Stratégiai befektetők, cégeladás, exit” konferenciánkon “élőben” is.

Csiszár Dénes és Horgos Lénárd gondolatait a témában például az alábbi linkeken olvashatják:

HVG Online: “Sajnos azt hiszik, hogy majd bekopog a vevő”
ProfitLine: “Exitre kell játszani”

2016. AUGUSZTUS
A cégfelvásárlások közel 60%-át a növekedési kényszer hajtja

Cégünk az elmúlt 2 év M&A tranzakcióit vizsgálta meg és elemezte ki a CEE régióban. A témában ugyan számos publikáció látott már napvilágot, arról kevesen és keveset beszélnek, hogy milyen típusú, hátterű vevők dominálják a cégfelvásárlásokat, és őket vajon milyen stratégiai cél, motiváció mozgatja.

Mi úgy látjuk, hogy a vevő hátterének ismerete, motivációinak pontos megértése már a felkészülési fázisban kulcsfontosságú, e nélkül vajmi kevés esély van nyélbe ütni egy sikeres cégeladást. A vevőkről, az ő hátterükről készült elemzésünk legfontosabb konklúzióit, és a hatékony felkészüléshez szükséges legfontosabb gyakorlati tanácsainkat például az alábbi cikkekben olvashatják:

Origo / Üzletrész: Sok-sok pénz keresi a helyét
Piac&Profit: Kényszer hajtja a cégfelvásárlásokat
ProfitLine: A cégfelvásárlások közel 60%-át a növekedési kényszer hajtja
hvg.hu: Ezekből az országokból érkeznek…
TrendFM: Lerázták a válságot (interjú Horgos Lénárddal)

2016. AUGUSZTUS
Hogyan készüljünk fel a cégeladásra?

A közelmúltban cégünk partnere, Horgos Lénárd ismét a Hatos Csatorna „Gazdálkodj okosan” műsorának vendége volt, ahol cégeladás témában osztotta meg tapasztalatait, tanácsait.

Ha kíváncsi rá, hogy:

 • milyen a vásárlási kedv az M&A piacon,
 • kiknek és miért lehet alternatíva a cégeladás,
 • mekkora versenyre számíthatnak,
 • mennyit ér egy cég, mennyire látják ezt reálisan a hazai cégvezetők,
 • hogyan keressünk vevőt,
 • milyen konkrét lépéseket tegyünk annak érdekében, hogy a megfelelő vevőnek a legjobb áron tudjuk eladni cégünket,

akkor ebben a 25 perces műsorban nem csak átfogó választ kap a kérdéseire, de praktikus tanácsokat is az érdemi felkészüléshez: HatosCsatorna – Gazdálkodj Okosan!

2016. JÚNIUS
Brexit – A magyar vállalkozások is megérezhetik a britek kilépését

Cégünk partnere, Gyurácz Németh Iván a Piac&Profit felkérésére nyilatkozott arról, hogy a britek EU-ból történő kilépésének milyen lehetséges következményei lehetnek az exportáló magyar vállalkozásokra.

A szavazás másnapján megjelent szakértői körképet és Gyurácz Németh Iván álláspontját az alábbi linken olvashatják: Piac&Profit: OUT – Mi is megérezzük a britek kilépését

2016. JÚNIUS
Cégvezetők Csúcstalálkozója – Honnan lesz pénz a nagy ugráshoz?

Június 9-én került megrendezésre a Piac&Profit konferenciája, a Cégvezetők Csúcstalálkozója, melyen a hazai vállalkozások vezetői kaphattak átfogó képet az aktuális üzleti trendekről, a hatékony cégnövekedés és a sikeres vállalatvezetés legfontosabb kérdéseiről.

A Csúcstalálkozó egyik kiemelt témája volt, hogy a KKV-knak mikor, milyen lehetőségek, milyen feltételekkel állnak rendelkezésre növekedésük finanszírozására.

Cégünk partnere, Horgos Lénárd a tőkebefektetők preferenciáiról, a pozitív befektetői döntés előmozdításának lehetőségeiről tartott előadást. A Piac&Profit a témában készült írását az alábbi linken olvashatják: Honnan lesz pénz a nagy ugráshoz?

2016. JÚNIUS
Lezárult a Jeremie

Május 31-én lejárt a Jeremie alapok forráskihelyezésének határideje. A programnak köszönhetően több száz cég indulhatott el olyan úton, amire önerőből nem lett volna képes. Cégünk partnere, Horgos Lénárd a Piac&Profittól kapott felkérést, hogy szakértői oldalról értékelje a program tapasztalatait, mi várható a következő időszakban, ill. hogy kell-e folytatni és milyen formában, módosításokkal a Jeremie programot.

A Piac&Profit cikkében Zsembery Levente, a HVCA elnöke és Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója is kifejti álláspontját: Viszlát Jeremie! De most honnan lesz pénz?

2016. MÁJUS
Stratégiai befektetők, cégeladás, exit – 2016 konferencia

A stratégiai befektetők felé történő cégeladás témája több mint aktuális, tekintettel arra, hogy a közép-kelet-európai régióban a stratégiai befektetők felé történő cégeladás, befektetői exit a leggyakoribb. Magyarországon ennek külön aktualitást ad, hogy egyrészt a Jeremie alapok tőkebefektetéseiből néhány éven belül exitek várhatóak, másrészt jelentős számú, akár több ezer cégvezető közeledik az ún. nyugdíjkorhatárhoz. Annak ellenére, hogy sokan a cégutódlás kérdését családon belül tervezik megoldani, tapasztalatok szerint ez gyakran nem valósítható meg, így sokan döntenek úgy, hogy piacra viszik cégüket.  2016. május 5-i szakmai rendezvényünkön ezt a témakört dolgoztuk fel. A rendezvény során a cégeladást fontolgató, tervező vállalkozások, a kockázati tőkebefektetők és portfólió-cégeik hazai és nemzetközi példák, tanulságok és tapasztalatok révén  átfogó képet kaphattak többek között:

 • a stratégiai befektetők szerepéről, fontosságáról
 • a régiónk aktuális M&A trendjeinek alakulásáról
 • hogy mely országokból érkező milyen típusú stratégiai befektetők a leginkább aktívak, és mely iparágakat preferálnak akvizíciós szempontból
 • milyen motivációk mozgatják a stratégiai befektetők cégfelvásárlási döntéseit
 • mitől lesz sikeres az exit, miért gondolkodjunk globális léptékben, ha stratégiai befektetőt keresünk
 • miért érdemes időben megkezdeni a felkészülést a cégeladásra, az exitre
 • a stratégiai akvizíciók gyakorlati oldaláról, a siker kulcstényezőiről, a tudatos felkészülés fontosságáról a Riverside / Diatron exit és az AUTONET többségi részesedésének értékesítése példáin keresztül

Íme néhány, a témában megjelent számos cikk közül:

Origo / Üzletrész: Hogyan érdemes céget vásárolni a régióban
Piac&Profit: Kapkodnak versenytársak a magyar cégek után

2016. JANUÁR
Óriási eladási hullám indulhat Magyarországon

Számtalan hazai kis- és közepes vállalkozás élén égető kérdéssé vált a generációváltás. Mivel sok esetben az utódlás nem megoldható, várhatóan sok vállalat kerülhet eladósorba.

Horgos Lénárd a napi.hu szakértői körképében nyilatkozik a témáról és a várható irányokról: Napi.hu – Óriási eladási hullám indulhat

2016. JANUÁR
Tipikus tévhitek cégeladással kapcsolatban

Sokan csak a cégeladás folyamatának során szembesülnek olyan alapvető tényezőkkel, amelyek nagyban befolyásolják az eladás idő- és költségigényét, a potenciális vevők körét és a vételárat is – és amelyek bizony elkerülhetőek egy időben megkezdett, tudatos, körültekintő felkészüléssel! Cégünk partnere, Horgos Lénárd összeszedte néhány pontban a leggyakoribb tévhiteket, amelyek cégeladás kapcsán felmerülnek. ezeket – többek között – itt olvashatja: Piac&Profit – Hat tévhit a cégeladásról

2015. DECEMBER
“Fel kell öltöztetni a menyasszonyt”

Több száz eladó, ígéretes magyar cég jelenhet meg az elkövetkező időszakban a piacon, hiszen nyugdíj korhoz érkezik a magyar cégvezetők első generációja, akik az utódlással járó nehézségek helyett néha bizony szívesebben értékesítenék a cégüket, másrészt az elkövetkező években több kockázati befektető is megkezdi értékesíteni a részesedéseit a portfólió cégeikben, így az exitek számának jelentős emelkedése is várható. A kínálat az eladási ár csökkenéséhez is vezethet, de a jelek azt mutatják, hogy megfelelő felkészülés mellett mégis megérheti az elkövetkező időszakban piacra dobni cégünket.

Cégünk partnere, Horgos Lénárd a Piac&Profit részére nyilatkozott a témában: Piac&Profit – Fel kell öltöztetni a menyasszonyt a jó üzlethez

2015. DECEMBER
“Gazdálkodj okosan”

Cégünk partnere, Horgos Lénárd a Hatos Csatorna „Gazdálkodj okosan” műsorának vendége volt, és nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy 25 percben átfogó, közérthető képet adjon a vállalkozások számára a kockázati tőkepiacon és a cégeladások/cégfelvásárlások frontján tapasztalható trendekről, kilátásokról, lehetőségekről. Ha kíváncsi rá, mi várható a kockázati tőke piacon, milyen lényeges különbségek vannak a pénzügyi és stratégiai befektetők között motiváció, iparági fókusz és elvárások szempontjából, vagy akár arra, hogyan oldható fel a cégutódlás hazai problematikája, miért és mikor érdemes a cégeladást, mint növekedési vagy kiszállási pályát megfontolni – akkor ebben a műsorban nem csak választ kap a kérdéseire, de praktikus tanácsokat is az érdemi felkészüléshez: Hatos Csatorna – “Gazdálkodj okosan” – Horgos Lénárddal

2015. NOVEMBER
Millásreggeli – KKV-k Németországban

„A németek németül szeretnek venni, és ennél egy dolgot szeretnek jobban: egy némettől venni” – emelte ki cégünk partnere, Gyurácz Németh Iván interjújában a Jazzy Rádió “Millásreggeli” műsorában, melynek egyik fő témája volt, hogy milyen idő- és költségigénnyel, piaci sajátosságokkal és kihívásokkal kell szembenéznie annak a cégnek, aki a német piacra kíván betörni. A helyi értékesítő kiemelt szerepet játszik a piaci sikerben, ennek fontosságát azonban a hazai vállalkozások bizony sok esetben alábecsülik. Mikor, milyen felkészüléssel, elköteleződéssel és külpiaci tapasztalattal érdemes Európa legerősebb piaca felé nyitni? Az interjúban meghallgathatják: Millásreggeli

2015. NOVEMBER
“Egy körültekintő felkészülés akár 40-70%-kal is növelheti a cégértéket!”
Stratégiai befektetők, cégeladás, exit – 2015

… hívta fel a figyelmet cégünk partnere, Horgos Lénárd a cégeladásra való felkészülés fontosságára a HVCA-val közösen szervezett november 5-i rendezvényünkön, mely során a stratégiai befektetők felé történő cégeladás, sikeres exit témakörét dolgoztuk fel. A közép-kelet-európai régióban a cégeladás, befektetői exit leggyakoribb iránya ugyanis a stratégiai befektető. Hogyan és miért érdemes alaposan, időben felkészülni a cégeladásra? Mit keresnek, mit várnak, mi motiválja őket és hogyan döntenek a stratégiai befektetők? Mi a sikeres exit receptje?

A rendezvényen elhangzottakat feldolgozta például az Origo, a cikk itt olvasható: Cégeladási és exitboom várható

A rendezvény részletes összefoglalója, letölthető előadások:
Stratégiai befektetők, cégeladás, exit – 2015

2015. OKTÓBER
Magyar sikertörténetek Németországban – Kürt Zrt, Balabit

A németországi IT-piac, a maga 77,8 milliárd eurós forgalmával igencsak vonzó a magyar kkv-knak. A szektor jelentősége az elmúlt 10 évben közel 20 milliárd euróval nőtt, és nagyjából 735 ezer embert foglalkoztat. Az innovatív magyar infokommunikációs cégeknek komoly esélyeik lehetnek külföldön, a német piacon érvényesülni azonban nem könnyű. A Kürt Zrt. adatmentés üzletág vezetője, Kertész Zoltán, az IT-biztonsággal foglalkozó Balabit ügyvezetője, Györkő Zoltán, valamint Gyurácz Németh Iván, az M27 ABSOLVO külpiacra lépési üzletágának vezetője megosztották, mi a titka a sikeres németországi piacra lépésnek.

Kapcsolódó megjelenések: 

Origo / Üzletrész: Legjobb esetben is 2-3 év kell a külpiacra lépéshez
HVG: “Németországban kockafejű mérnökök dolgoznak”
Piac&Profit: Iránytű a német piacszerzéshez

2015. AUGUSZTUS
Gonosz befektető nincs

Várhatóan nagy lesz a verseny év végéig a Jeremie alapok pénzéért, de nagyon nem mindegy, milyen megállapodást írunk alá a befektetővel. A Forbes cégünk partnerével, Horgos Lénárddal összegyűjtötte a lehetséges buktatókat.

A cikk teljes terjedelmében itt olvasható: Gonosz befektető nincs

2015. JÚLIUS
“Célegyenesben” a Jeremie

Cégünk partnere, Horgos Lénárd a Piac & Profit számára adott interjújában fejti ki álláspontját a Jeremie program gazdaságélénkítő hatásairól, a program folytatásának fontosságáról, ill. azokról a területekről, amelyek fejlesztésével a vállalkozások a tudatosabb és hatékonyabb növekedés útjára léphetnek. Az interjúban körbejárják azt – a Jeremie alapok véghajrájában különösen sarkalatos -kérdéskört is, hogy milyen csapatokat preferálnak a befektetők, és melyek azok a feltételek, melyekre – a tulajdonrészen és a cégértéken túlmenően – kiemelt figyelmet szükséges fordítani a befektetői tárgyalások során annak érdekében, hogy mindkét fél számára gyümölcsöző jövőbeni együttműködés alapjait fektessék le.

Az interjú két részletben itt olvasható:

Piac&Profit: Pénzszűke jön a bőség után

Piac&Profit: Jó a termék, de ki adja el?

2015. JÚNIUS
Németország kapui nyitva állnak a magyar termékek előtt

Németország vitathatatlanul az EU egyik legnagyobb és legfejlettebb gazdasága, vonzó befektetési célpont, az európai kereskedelem egyik kiemelkedő központja. A nemzetközi terjeszkedést tervező hazai vállalkozások rövid vagy hosszú távú elképzelései között szinte biztos szerepel, mint célpiac. De hogyan lehet sikereket elérni a német piacon? Hogyan, milyen stratégiával, termékekkel, üzleti modellel és büdzsével lehet hatékonyan piacra lépni és sikeresen felvenni a versenyt Európa egyik legerősebb gazdaságának piaci szereplőivel? Cégünk külpiacra lépési üzletágának vezetője, Gyurácz Németh Iván, és németországi üzletfejlesztési szakértőnk, Thim Werner osztották meg tapasztalataikat, tanácsaikat, hogy érdemes nekivágni a hódításnak:

Piac&Profit: Német piacra készül? Így lehet sikeres

2015. JÚNIUS
Hogyan kössünk jó megállapodást a befektetővel? 

A Jeremie kockázati tőkealap-kezelők és a vállalkozások között a közeli véghatáridő miatt a legtöbb esetben már elkezdődtek a tárgyalások, de a neheze csak most következik; ugyanis befektetésre váró vállalkozások százait érinti most az a kérdés, hogyan kössön jó megállapodást a befektetővel, hogyan érvényesítse az érdekeit, és hogyan alapozza meg sikeresen a következő évek együttműködését. Mire érdemes odafigyelni? Miért kell már a megállapodás létrejötte előtt beszélni az exit stratégiáról? Miért tisztázzuk előre a befektetői jogokat, azok feltételeit? Cégünk partnerét, Horgos Lénárdot a Gazdasági Rádió kérdezte a témában:

Gazdasági Rádió: Sok jó projekt kaphat pénzt

2015. MÁJUS
Irány a Balkán!

A volt Jugoszlávia tagköztársaságaiban a helyi vállalkozások még mindig jelentős forrás- és tőkehiánnyal küzdenek, mely versenyképességüket, reakcióidejüket kedvezőtlenül érinti egy felkészült, új piaci szereplővel szemben. A Balkán felé történő terjeszkedés ráadásul – közelsége miatt – távolabbi célpiacoknál lényegesen költséghatékonyabban megvalósítható, a mérsékelt verseny pedig gyors, látványos eredményekkel biztat.

A hazai KKV-k számára a Balkán régióban rejlő üzleti lehetőségekről cégünk külpiacra lépési üzletágának vezetője, Gyurácz Németh Iván nyilatkozott:

Piac&Profit: Terjeszkedne? Közel a lehetőség!
Budapest Business Journal: Time to invest in the Balkans

2015. ÁPRILIS
Jeremie alapok véghajrában

A Jeremie alapok forráskihelyezésére kiírt határidő 2015. december végén lejár. Jelenleg azonban még közel 30 milliárd Ft forrás áll rendelkezésre, tehát vár befektetésre.

Izgalmas véghajrára számíthatunk, amelyben a legnagyobb kérdés, hogy sikerül-e befektetni, és milyen feltételekkel a fennmaradó összeget.

A „Jeremie alapok véghajrában” címmel 2015. április 14-én tartott szakmai konferenciánkon tőkebevonáson már átesett cégek vezetői osztották meg tapasztalataikat, hogyan is zajlik egy ilyen tranzakció, a Jeremie alapkezelők képviselői pedig beszámoltak arról, milyen projekteket keresnek még, és milyen befektetési feltételekben gondolkodnak.

Cégünk partnere, Horgos Lénárd hasznos szakértői tanácsokat osztott meg a résztvevőkkel, hogyan érdemes felkészülni a befektető keresésre, a tárgyalásokra, és milyen befektetői elvárásokkal fog szembesülni az, aki kockázati tőke bevonását tervezi.

Íme néhány, a témában megjelent számos cikk közül:

Figyelő: Jeremie hajrá 30 milliárdért
Világgazdaság: Forrásbőséget hoz a Jeremie befejezése a befektetési piacon
Origo Üzletrész: Ötvenmilliárdot kell elkölteni az év végéig
Piac&Profit: Hat lépés amit tegyünk meg mielőtt befektetőt keresünk
Privátbankár: Jeremie-pénzt akarsz szerezni? Ezt várják tőled – interjú Horgos Lénárddal

2015. FEBRUÁR
Computerworld: Hódítani indul az IPR-Insights
Ügyfelünk, az IPR-Insights 430 millió Ft volumenű, sikeres tőkebevonási tranzakciót zárt a Bonitás Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt-vel. A cég termékeinek, szolgáltatásainak érettségét a hazai piac már visszaigazolta; a külpiaci terjeszkedés előkészítését megelőző kutatások pedig rámutattak arra a piaci résre, amelyet a cég egy jól irányzott termékfejlesztéssel be tud tölteni – jelentős növekedési potenciált biztosítva ezáltal a vállalkozás számára. Cégünk a terjeszkedési stratégia meghatározásától egészen a tranzakció zárásáig szakértői segítséget nyújtott az agilis IPR csapatnak.
A cikk teljes terjedelmében itt olvasható: Hódítani indul az IPR-Insights

Figyelő: Kockázatitőke-hajrá: menni fog?
Év végéig van lehetősége a Jeremie alapoknak, hogy a hozzávetőlegesen 40-50 milliárd Ft tőkét cégekbe, projektekbe invesztálják. A befektetők arra panaszkodnak, hogy nincs elég jó startup, míg a projektgazdák közül sokan nem akarnak “magyar befektetőhöz” menni. Sikerülhet-e így a kihelyezés? Kell-e a feleknek változtatnia a hátralévő hónapokban? A témában az M27 ABSOLVO partnere, Horgos Lénárd nyilatkozott a Figyelő számára.
A cikk teljes terjedelmében itt olvasható: Kockázatitőke-hajrá: menni fog?

Piac és Profit: Kisokos kezdő exportálóknak
Koncentrált erőforrások, jól megválasztott, kezelhető számú célpiac, stratégiai tervezés, a helyi versenyhelyzet pontos ismerete és kritikus elemzése, versenyképes üzletfejlesztési szakember… Néhány döntő szempont, amelyet a nemzetközi terjeszkedést tervező cégeknek figyelembe kell venniük a sikeres külpiacra lépés érdekében. Az Export Kooperáció februári sajtó háttérbeszélgetésén a kkv-k exportlehetőségeit és céljait elemezte, valamint kitért az orosz embargó és a szárnyaló svájci frank hatásaira is.
A cikk teljes terjedelmében itt olvasható: Kisokos kezdő exportálóknak

2015. JANUÁR
IT Business: Még 40-50 milliárd Jeremie pénz keresi idén a helyét
2015 év végéig helyezhetik ki forrásaikat a Jeremie alapok, így az idei évben a tőkebefektetések számának erős növekedése várható. Tőkebevonás terén 2015. első fele nagy lehetőségeket tartogat a növekedést kereső, innovatív vállalkozások számára, hiszen egy-egy ilyen tranzakció akár 9 hónapig is eltarthat, így a befektetési lehetőségek felkutatását, a tárgyalásokat, és a cég kiválasztását az év első felében realizálniuk kell az alapoknak, hogy a határidőt tartani tudják. Az M27 ABSOLVO partnere, Horgos Lénárd szakértőként nyilatkozott az IT Business részére, vajon mi várható 2015-ben a befektetői piacon, kinek és milyen feltételek mellett lehet esélye Jeremie tőkét bevonni.
A cikk teljes terjedelmében itt olvasható: Még 40-50 millárd Jeremie pénz keresi idén a helyét, vagy az IT Business oldalán: IT Business

IT Business: Mire számíthatnak a cégek 2015-ben a kockázati- és magántőke piacon?
Horgos Lénárd, az M27 ABSOLVO partnere, a finanszírozási üzletág vezetője szerint a 2015. első féléve “aranybánya” lehet a cégek számára, majd sok hónapos szünet következhet a befektetések terén.
A cikk teljes terjedelmében itt olvasható: Mire számíthatnak a cégek 2015-ben a kockázati- és magántőke piacon?

Piac & Profit: Kinek kell a tehén, ha olcsón kapja a tejet?
A közép-kelet-európai régióban a kockázati tőkebefektetések esetében a stratégiai befektetők felé történő cégértékesítés a legvalószínűbb exit út. Ők egy partnerség után kevéssé fognak felvásárlásban gondolkodni, hiszen „minek vennék meg a tehenet, ha a tejet is megkaphatják, olcsóbban”.
A cikk teljes terjedelmében itt olvasható: Kinek kell a tehén, ha olcsón kapja a tejet?

Napi Gazdaság: Még mindig a stratégiai befektető
A régiónkban még mindig a stratégiai befektető a leggyakoribb exit célpont a kockázati tőkebefektetők számára. Vajon ők lehetnek a “kiszálló pálya” a több száz Jeremie-befektetés számára is?
A cikk teljes terjedelmében itt olvasható: Napi Gazdaság, 2014. november 28.

HVG: Tőkére van szüksége? Most érdemes a kockázati tőkéseknél kopogtatni!
Egyre sürgetőbb a Jeremie-pénzek kihelyezése a kockázati tőkéseknek, hiszen ha 2015 végéig nem fektetik be, küldhetik vissza Brüsszelbe. Ez azt is jelentheti, hogy most kedvezőbb feltételekkel juttathatja cégét tőkéhez.
A cikk teljes terjedelmében itt olvasható: Én és a cégem

IT Business: Gyakorlat teszi a mestert
Horgos Lénárd az IT Business klubrendezvényén tárta a közönség elé, melyek manapság azok a trendek, illetve törvényszerűségek, amelyeket szem előtt tartva egyáltalán érdemes üzletfejlesztésről vagy stratégiaalkotásról beszélni. Szerinte egy cég sikeres piaci szereplése a következő fontos dolgokon múlik:

 • alaposan meg kell ismerni a piaci szereplőket s felmérni saját erőforrásainkat,
 • mindenképp arra kell törekedni, hogy az általunk kiválasztott részpiacon elsők legyünk, ha ez nem megy, más részpiacot kell találni, ahol ezt megtehetjük
 • akár meglévő, akár új piacok meghódítására törekszünk, a legfontosabb, hogy azt fókuszáltan tegyük. Ha mindenkire lő az ember, valójában senkit nem talál el. Ugyanakkor, ha ezt fókuszáltan teszi, s olyan intézkedések mentén, hogy azokra a konkurensek csak lassan képesek reagálni, akkor akár egy Dávid-Góliát harcot is megnyerhetünk.

A cikk teljes terjedelmében itt olvasható: Fókuszban az itbehaviour

Trade Magazin – Mire lesz elég a 840 millió?
Az M27 ABSOLVO külpiaci üzletágának vezetője, Gyurácz Németh Iván fejti ki álláspontját a Norbi Update nagy visszhangot keltett tőzsdei bevezetése és ambiciózus nemzetközi terjeszkedési terveivel kapcsolatban.
A cikk teljes terjedelmében itt olvasható: Norbi Update – Mire lesz elég a 840 millió?

Manager Magazin – Célkeresztben a NASDAQ
A közelmúltban 8 millió dollár tőkét kapó BalaBit ügyvezetője nyilatkozott az elmúlt éveik példaértékű növekedéséről és a távlati terveikről. Az M27 ABSOLVO részéről Horgos Lénárd ügyvezető osztja meg, milyen sikertényezőket lát a BalaBit-nál a tőkebevonási projektben való együttműködés tapasztalatai alapján.
A cikk teljes terjedelmében itt olvasható: Célkeresztben a NASDAQ

Világgazdaság – Kockázati tőke melléklet, 2014. augusztus

Alaposság és hosszú távú gondolkodás vezethet a sikerhez
Nagyon erősek technikailag és műszakilag is a hazai cégek, azaz jó termékeket tudnak létrehozni. Ahol mégis hiányosságok vannak, az a sales és marketing tudás, valamint a tapasztalat és a szemlélet. Erről fejtette ki véleményét Horgos Lénárd, az M27 ABSOLVO partnere.
A cikk teljes terjedelmében itt olvasható: Az ötlettől az exitig