Széchenyi 2020

A 2016-os év az új támogatási források megjelenésének éve, melynek az egyik legfontosabb célja a gazdaságfejlesztés.

Ennek elsősorban azok a kis- és középvállalkozások örülhetnek, amelyek termelő tevékenységet folytatnak, mivel a Kormány nem titkolt célkitűzése az, hogy fellendítse a magyar ipari termelést. Tehát a 2014-2020-as programozási időszak legnagyobb nyertesei a Pest megyén kívüli termelő KKV-k lesznek, akik külföldi piacok felé is nyitni szeretnének. Az alábbiakban összegyűjtöttük a leghangsúlyosabb fejlesztési területeket:

Kapacitásbővítés támogatása

 • Új terméket tervez bevezetni, és ehhez új technológiát kell telepítenie?
 • Megújítaná gépparkját, vagy bővítené a termékpalettát?
 • Csökkentené a gyártási költségeket és időt?

2014-2020 között erős hangsúlyt kap az ipari fejlesztés, melynek az egyik legfontosabb eleme a KKV-k termelési kapacitásának fejlesztése. Ez elsősorban új, nemzetközileg is versenyképes gyártó gépek beszerzését és a hozzájuk kapcsolódó infrastruktúra, és egyéb kiszolgáló, támogató funkciók kialakításának támogatását jelenti. Ezzel együtt lehetőség lesz az új gépekhez kapcsolódó gyártó üzem fejlesztésére is, ami alkalmas az új gyártósor kiszolgálására. Ez az intézkedés lehetőséget biztosít a modern eszköz- és gépparkok, valamint fejlett infrastruktúrával ellátott telephelyek kialakítására. A fejlesztések fókuszát azok a feldolgozóipari ágazatokban működő KKV-k adják, amelyek Pest megyén kívül folytatnak termelő tevékenységet.

Tervezett keretösszeg 2014-2020: 425 milliárd Ft

Tervezett támogatott projektek száma 2014-2020: 5800 db

K+F+I aktivitás növelése

 • Ha ipari innovációt tervez, hogy erősítse piaci pozícióját, vagy
 • új, veszélyes piaci szereplő jelent meg az Ön piacán, vagy
 • egy versenytársa új termékkel rukkolt elő, amellyel az Ön piaci pozícióját veszélyeztetheti, vagy
 • új innovatív ötlete van, de nincs tőkéje a megvalósításhoz,

akkor érdemes megfontolnia az alábbi lehetőséget:

A vállalkozások versenyképességének és K+F+I tevékenységének ösztönzése érdekében házon belüli prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztésre lehet majd támogatást igényelni. A fejlesztés akár kisebb együttműködések révén, KKV kutatóközpontok létrehozásával ismegvalósulhat. Alapkutatás, alkalmazott ipari kutatás és kísérleti fejlesztés keretein belül lehetőség lesz gépek, berendezések beszerzésére, a fejlesztésben résztvevő kutatók személy jellegű ráfordításainak, vagy aziparjogvédelemmel kapcsolatos költségek elszámolására is.

K+F+I tevékenységet folytató vállalkozások, valamint nonprofit kutatóhelyek is igényelhetnek támogatást.

Tervezett keretösszeg 2014-2020: 80 milliárd Ft

Tervezett támogatott projektek száma 2014-2020: 2800 db

Energetikai fejlesztés vállalkozásoknak

 • Jelentős tétel a termelési költségei között az energia, és csökkentésével növelhetné versenyképességét?
 • Elavult és öregedő gépparkja van, és megújítaná?
 • Növelné vállalkozása eredményességét a fix költségei csökkentésével?

A gazdasági szektor energiahatékonyságának növelése és megújuló energia felhasználását célzó fejlesztések támogatása a cél. Pályázni lehetépületek energiahatékonysági korszerűsítésére megújuló energiaforrások alkalmazásával összekötve. A fejlesztés magában foglalja az épületek hőtechnikai adottságainak javítását (pl.: hőszigetelés, nyílászáró csere, hővisszanyerő szellőzés), fűtési, hűtési és használati meleg víz rendszereinekkorszerűsítését, világítási vezérlőrendszerek energiatakarékos átalakítását. Továbbá lehetőség nyílik például napkollektor, biomassza, hőszivattyú, geotermikus energia vagy napelem alkalmazására. Elsődleges célok közé tartozik a gazdasági-termelési folyamatok energiahatékonyságának javítása, szintén megújuló energiaforrások alkalmazásával. Ez a beavatkozás magában foglalja a meglévő, energiahatékonyság szempontjábólelavult termelő eszközök cseréjét, valamint megújuló energia felhasználását a termelő tevékenységek során. Ennek köszönhetően avállalkozás csökkentheti energiaigényét és károsanyag-kibocsátását. Az épületek és a termelési tevékenységek energiahatékonysági korszerűsítése akár egy, komplex projekt keretében is megvalósítható.

Tervezett keretösszeg 2014-2020: 70 milliárd Ft

Tervezett támogatott projektek száma 2014-2020: 2000 db

Vállalkozások hálózatosodásának és piacra jutásának elősegítése

 • Kinőtte a hazai piacot?
 • Nemzetközi szinten is versenyképes a terméke, de nem tudja, hogyan találja meg a vevőit? Már jelen van más piacokon is, de újak felé nyitna?

A KKV-k alapvetően a szűk hazai piacra termelnek, nemzetközi piaci folyamatokba való beágyazottságuk alacsony. Ennek javításához az egyik fókusz a külpiaci érvényesüléshez szükséges tevékenységek (piackutatás, marketing, márkaépítés, üzleti kapcsolatfelvétel) és a konkrét piacra lépéshez szükséges tevékenységek támogatása is.

Tervezett keretösszeg 2014-2020: 60 milliárd Ft

Tervezett támogatott projektek száma 2014-2020: 3700 db

Amennyiben növekedési céljai megvalósításához, vagy termelési hatékonyságának növeléséhez igénybe venne vissza nem térítendő EU-s támogatást, vagy a fentiekkel kapcsolatban bővebb tájékoztatásra van szüksége, lépjen velünk kapcsolatba, kérdezze szakértőinket!

Az Ön kontaktja:

Markovics Krisztina, vezető pályázati tanácsadó

krisztina.markovics@m27.hu

+36 (1) 279 19 79