Akvizíciók, exitek, cégeladások a gyakorlatban

A HVCA (Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület), a Baker&McKenzie

és az M27 ABSOLVO közös rendezvénye

  Kiemelt témák:

 • Stratégiai befektetők – a közép-kelet-európai régió legjellemzőbb exit iránya
 • Kik azok a stratégiai befektetők? Milyen motivációik vannak?
 • Hogyan azonosítják a potenciális befektetési célpontokat, milyen szempontokat vizsgálnak?
 • Hol és hogyan találunk szakmai befektetőt, hogyan érdemes közelíteni hozzájuk?
 • Találhatok-e befektetőt exit-kényszer nélkül?
 • Mely országok, milyen vevők vásárolnak leginkább magyar cégeket?
 • Hogyan és miért növeljük cégünk értékét, mielőtt cégeladást tervezünk?
 • Valóban szükség van exit stratégiára? Mit is jelent ez pontosan?

Gyakorlati tapasztalatok, tanácsok, útmutató a német szakmai befektetőkhöz – első kézből

Tapasztalatok, tanulságok, gyakorlati tanácsok tőkét kapott és cégeladást tervező vállalkozásoknak:

Mire és hogyan készüljünk, ha eladnánk cégünket?

Tervezett program:

16.30
Megnyitó

Mi várható a tranzakciók piacán, érdemes-e nekivágni egy befektető keresésnek? Mik a trendek, és hogy érdemes felkészülni?

Horgos Lénárd – a HVCA Elnökségi tagja, az M27 ABSOLVO partnere

M&A trendek Magyarországon és a CEE régióban; mik a várakozások a jövőre nézve? Lehetséges exit / cégeladási irányok a kockázati tőke, valamint a cégutódlás problematikájával szembesülő vállalatvezetők számára. A felkészülés szükségessége, időtartama, főbb területei.

16.55
Exit stratégia – hogy látja ennek szükségességét egy tőkebevonáson átesett vállalkozás?

Csiszár Dénes – General Manager, Jaystack Zrt.

A tehetséges, magyar gyökerű, nemzetközi IT cég a magvető Jeremie tőkebevonás után második körben is kockázati tőkebefektetést kapott. A kockázati tőke beszállása magával hozza az exitet is. Létezik erre stratégia? Kell-e, fontos-e az exit stratégia, meghatározza-e ez a vállalkozás jövőbeni működését, döntéseit, a tőke felhasználásának módját, irányát? Ki és mikor határozza meg az exit stratégiát, szükséges-e a felek egyetértése, kell-e / lehet-e ezt rugalmasan alakítani a befektetővel történő együttműködés során?

17.20

Mit várhatunk a német befektetőktől? Betekintés a német befektetők, vevők gondolkodásába, határon átnyúló aktivitásába, a tranzakciók feltételeibe (angol nyelvű)

Jan PÖRSCHMANN – Partner, Proventis Partners, Németország

A DACH régió országai, Németország, Ausztria és Svájc a leggyakoribb vevők a magyar cégekre. Mit érdemes tudni ezekről a vevőkről, milyen preferenciáik, elvárásaik vannak? Milyen iparágakban, milyen cégeket, értékeket keresnek, hogyan érdemes kapcsolatba lépni velük? Mennyire elvárás a tiszta cégstruktúra, a jól felkészített vállalkozás? Hogyan készüljünk fel, mitől lesz sikeres a cégeladás, az exit? Esettanulmányok, gyakorlati tanácsok a német M&A szakértő sok száz projektre visszanyúló tapasztalata alapján.

17.45
Főbb trendek, változások az M&A tranzakciók feltételrendszerében – avagy mindennek ára van

Szakértői beszélgetés dr. Fehérváry Ákos (partner, Baker&McKenzie) vezetésével

Beszélgetőpartnerei:
Szalai Tamás – befektetési igazgató, CEE Equity Partners
Lendvai-Lintner Béla – partner, ARX Equity Partners

Hogyan alakulnak, mi jellemzi a főbb tranzakciós feltételeket az elmúlt években? A tranzakciók kritikus kérdései. Milyen jog alatt érdemes a deal-t végrehajtani? Szerződéses feltételrendszerek és árazási mechanizmusok: eladói és vevői érdekek ellentéte, jellemző buktatók és azok hatásai – hogyan tudjuk elkerülni mindezt? Jogi aspektusok vállalkozói nyelven, jogi és befektetői szemszögből.

18.15
Kávészünet
18.30
Private Equity a növekedésfinanszírozásban

Molnár András – vezérigazgató, PortfoLion Zrt.

A Portfolion Regionális Magántőke Alap befektetési fókusza, befektetési elvei.
Gyakorlati tapasztalatok, tanácsok – első kézből.

18.50

Cégértékelés, cégeladás, stratégiai befektetők, exit – kerekasztal beszélgetés (angol nyelvű)

A cégérték misztériuma; cégértékelési és árazási alapelvek – mennyit ér egy cég a befektető szemében, mi és hogyan befolyásolja a vételárat? A cégérték növelésének lehetőségei.

Hazai és nemzetközi álláspontok a cégeladásról, cégfelvásárlásról, exitről – tapasztalatok, érvek és ellenérvek, sikerek és kudarcok – azaz minden, ami az előadásokból kimaradt…

A beszélgetés résztvevői:

 • Jan PÖRSCHMANN – Partner, Proventis Partners
 • Tüske Tamás – Country Director Hungary, Enterprise Investors
 • Dr. Fehérváry Ákos – Partner, Baker&McKenzie

Az eseményt kb. 19.30-tól informális kapcsolatépítési lehetőség, finger food és borkóstoló követi.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

A regisztrációt lezártuk

Időpont és helyszín:

 • Dátum: 2016. november 24.
 • Időpont: 16.30 – 19.30
 • Regisztráció: 16.00-tól
 • Helyszín: 
  Continental Hotel Zara Superior
 • Cím: H-1074 Budapest
  Dohány u. 42-44.
 • Hivatalos nyelv: magyar és angol
  (igény szerint tolmácsolással)

Részvételi díj:

 • Last Minute kedvezményes részvételi díj 2016. november 15-től történő jelentkezés esetén: 10.000 Ft + ÁFA / fő
 • Csoportos kedvezmény: egy cégtől több jelentkező esetén a második és minden további jelentkező egyedi 10% kedvezményt vehet igénybe
 • Egyedi kedvezményes ár HVCA tagoknak, szakmai kamarai, szövetségi, klaszter és egyesületi tagoknak, befektetőknek és portfólió-cégeiknek, a szervező és támogató partnerek részére, a szervezők Ügyfelei, Partnerei, valamint az előadók munkavállalói és üzleti partnerei részére 10.000 Ft + ÁFA / fő a regisztráció teljes időszakában.

Kérjük, jelentkezési lapján a kedvezmény igénybevételére jogosító tagságát tüntesse fel!

Regisztráció:

Jelentkezését a “Regisztráció” gombra kattintva megjelenő, online kitöltött és visszaküldött jelentkezési lappal várjuk 2016. november 21-ig. 

A jelentkezést minden esetben visszaigazoljuk, egyúttal megküldjük a részvételi díj befizetéséhez szükséges információkat.

A regisztrációt lezártuk

Kapcsolódó tartalmak:

Piac&Profit: “Kényszer hajtja a felvásárlásokat”

A válság után újra fellendült a befektetési kedv, az akvizíciós étvágy, a trend pedig várhatóan folytatódik, hiszen sok likvid tőke halmozódott fel a vállalkozásoknál. Az M27 ABSOLVO az elmúlt 2 év M&A tranzakcióit vizsgáló elemzése szerint a régiónkban felvásárlók 56 százalékát teszik ki tőzsdén jegyzett vagy pénzügyi befektetői, magántőke-háttérrel rendelkező cégek, melyeket alapvetően a növekedési kényszer motivál. Ha organikusan ez nem megy, vagy nem elég gyorsan, akkor pedig vásárolnak.

Minden stratégiai befektető egyforma? Nagyon nem.

Amikor olyan projekteken dolgozunk, ahol egy szakmai befektető „megtalálása” a cél, gyakran előkerülnek olyan kérdések, hogy inkább az EBITDA-t és bevételt fogja nézni vagy esetleg az eszközöket? Számít, hogy most vettünk egy új ingatlant, és nemsokára kész a gyártócsarnok? Megmarad a menedzsment? Az ő értékesítési csatornáit használhatjuk majd? Többségi tulajdonrészt kell majd átadni? Ilyenkor sajnos a leggyakoribb válasz: attól függ. A szakmai befektetők ugyanis nem egyformák. Nagyon nem.

Mennyit adnak a cégemért?

Sok cégtulajdonos teszi fel nekünk ezt a kérdést. Vagy azért, mert valamilyen tranzakcióra készül (cégeladás, összeolvadás egy másik vállalattal, stb.), vagy azért, mert cégvásárlási szándékkal kopogtat nála egy befektető, és jó lenne tudni, hogy az ár, amit ajánlott, mennyire reális. Egyre gyakoribb az is, hogy egyszerűen csak tudni szeretné egy-egy Ügyfelünk, hogy az elmúlt 10-20 év munkájával mekkora értékű vállalatot sikerült létrehoznia, milyen tényezők befolyásolják a cége értékét, és ezt hogyan tudja tudatosan alakítani, javítani a pár évvel későbbre tervezett cégeladásig?

Stratégiai befektetők, cégeladás, exit – 2016. május

„Minden stratégiai befektető más. Így már nagyon korán tudni kell, milyen típusú vásárló felé akarunk exitálni, fontos minél hamarabb felvenni a kapcsolatot a potenciális vevőkkel, meg kell ismerni és követni kell a stratégiájukat és annak változását, hogy lássuk, milyen szempontok fontosak számukra, mi jár a fejükben, mi motiválja őket. Ha jól ismerjük a szempontrendszerüket, akkor jobban fel tudunk készülni a cégeladásra, és nagyobb eséllyel tudjuk megalapozni a sikeres exitet” – fejtette ki Kövér József, a 3TS Capital partnere az M27 ABSOLVO és a HVCA 2016. májusi konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén.

A szakmai rendezvényen elhangzottakból készült képes összefoglalót a címre kattintva olvashatják.