M27 ABSOLVO

Üzleti szeminárium

Stratégiai befektetők, cégeladás, cégfelvásárlás, exit

a részletes folyamattól a tipikus deal feltételekig

fókusszal a DACH régióra (Németország, Ausztria, Svájc)

Együttműködő Partnerünk:

Baker McKenzie

A korlátozott résztvevői létszámmal megrendezésre kerülő üzleti szemináriumunk célja, hogy hazai és nemzetközi gyakorlati példákon és tapasztalatokon keresztül részleteiben mutassuk be mindazokat a folyamatokat és sarokpontokat, amelyek Önt a hatékony felkészülésben, a befektető-keresésben és a sikeres cégeladásban, exitben támogathatják.

A hagyományos szakmai konferenciák alapinformációi helyett mi most egy szinttel feljebb lépünk, és a cégeladás, exit, cégfelvásárlás lényegi pontjainak mélyére vezetjük be Önöket, konkrét esettanulmányokon keresztül.

Az üzleti reggelivel egybekötött szeminárium során Ön, bármikor, interaktív módon teheti fel kérdéseit meghívott nemzetközi és hazai szakértőinknek és befektető Vendégeinknek, így személyre szóló választ kaphat az Önt érdeklő kérdésekre, problémákra.

Kiemelt témáink:

 • A stratégiai befektető / vevő-keresés főbb paraméterei – mitől lesz sikeres?
 • A cégeladás, cégfelvásárlás folyamata, a folyamat kritikus pontjai, időigénye
 • A felkészülés fontossága, hatása a tranzakcióra
 • Gyakorlati tapasztalatok, tanácsok, útmutató a német szakmai befektetőkhöz
 • A deal tipikus feltételei – ezek hatásai, gyakorlati tanácsok a feltételek tárgyalásához
 • A vevői oldal motivációi, a felvásárlás mozgatórugói
 • Cégfelvásárlás a gyakorlatban konkrét esettanulmányokon keresztül

Időpont és helyszín:

 • Dátum: 2017. május 9. kedd
 • Időpont: 09.00 – 11.30
 • Regisztráció: 08.30-tól
 • Helyszín: Hemingway Étterem
 • Cím:
  H-1113 Budapest
  Kosztolányi Dezső tér 2.
 • Hivatalos nyelv: magyar és angol (tolmácsolás nélkül)

Az angol nyelvű előadások, hozzászólások főbb konklúzióit a program során magyar nyelven, szóban összefoglaljuk.

A JELENTKEZÉST LEZÁRTUK

Előadóink:

 • Jan PÖRSCHMANN – partner, Proventis Partners (Németország)
 • Aleksander MAJEWSKI – partner, Syntaxis Capital (Ausztria)
 • Orbán Gábor – vezérigazgató-helyettes, stratégiai igazgató, Richter Gedeon Nyrt.
 • Horgos Lénárd – partner, M27 ABSOLVO, a HVCA Elnökségi tagja

Tervezett program, témák:

8.30
Érkezés, regisztráció, üdvözlő kávé, reggeli
9.00
A cégeladás, cégfelvásárlás folyamata, fázisai, időigénye, a kapcsolódó feladatok és kritikus pontok. A felkészülés fontossága, hatásai a folyamatra, a cégértékre, a vételárra.

Vevő / stratégiai befektető keresés, a potenciális vevők profilozása. Főbb vevői motivációk, a befektető-keresés sikertényezői

Horgos Lénárd, partner – M27 ABSOLVO, a HVCA Elnökségi tagja

10.00
A DACH régió országai a leggyakoribb vevők a magyar cégekre. Mit érdemes tudni ezekről a vevőkről, milyen preferenciáik, elvárásaik vannak? Milyen iparágakban, milyen cégeket, értékeket keresnek? Mi alapján döntenek, mitől leszünk számukra vonzó célpontok?

Miben különböznek a cross-border deal-ek? Van-e szerepe a kulturális, tárgyalási különbségeknek?

Milyen tipikus feltételekkel érdemes számolni a deal során, melyiknek milyen hatása van, mit érdemes tudni ezekről? Miről érdemes / kell mindenképpen tárgyalni?

Jan PÖRSCHMANN, partner – Proventis Partners, Németország

Az előadások közben interaktív beszélgetés folyik majd a vevői oldallal is, akik reflektálnak az elhangzottakra, illetve kifejtik álláspontjukat, véleményüket az alábbi kulcskérdésekben:

Aleksander MAJEWSKIPartner
Syntaxis Capital

A befektetési folyamat, a deal feltételei befektetői szemmel. Befektetői jogok, ezek okai, hatásai. Befektetői elvárások, feltételek praktikus tanácsok – hogyan készüljünk fel?

Orbán Gábor – vezérigazgató-helyettes, stratégiai igazgató
Richter Gedeon Nyrt.

A cégfelvásárlás mozgatórugói, befektetési alapelvek és motivációk. Milyen vállalkozásokat keresnek felvásárlás céljából, milyen szinergiákat keresnek?  Akvizíció kontra organikus növekedés – a cégfelvásárlás, mint növekedési stratégia – milyen eredményeket várnak? Cégfelvásárlás a gyakorlatban, a Richter akvizícióinak tapasztalata alapján.

11.00
Kérdések, networking

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

A JELENTKEZÉST LEZÁRTUK

Részvételi díj:

 • 13.000 Ft + ÁFA / fő
 • Kedvezményes részvételi díj kockázati- és magántőke befektetőknek és portfólió-cégeiknek: 9.000 Ft + ÁFA / fő
 • Partneri kedvezményes részvételi díj a Baker McKenzie, a HIPA és az Enterprise Europe Network Ügyfelei, Partnerei részére: 9.000 Ft + ÁFA / fő

Kérjük, jelentkezési lapján a kedvezmény igénybevételére jogosító tagságát tüntesse fel!

Jelentkezés:

Amennyiben a téma felkeltette érdeklődését, várjuk jelentkezését a május 9-i üzleti szemináriumunkra a “Jelentkezés” gombra kattintva megjelenő, online kitöltött és visszaküldött jelentkezési lappal.

A korlátozott résztvevői létszám miatt jelentkezéseket csak a rendelkezésre álló helyek függvényében tudunk fogadni, melyről minden esetben a jelentkezést követően e-mailben küldünk visszaigazolást, a részvételi díj befizetéséhez szükséges információkkal együtt. Megértését köszönjük!

A JELENTKEZÉST LEZÁRTUK

Kapcsolódó tartalmak:

Minden stratégiai befektető egyforma? Nagyon nem.

Amikor olyan projekteken dolgozunk, ahol egy szakmai befektető „megtalálása” a cél, gyakran előkerülnek olyan kérdések, hogy inkább az EBITDA-t és bevételt fogja nézni vagy esetleg az eszközöket? Számít, hogy most vettünk egy új ingatlant, és nemsokára kész a gyártócsarnok? Megmarad a menedzsment? Az ő értékesítési csatornáit használhatjuk majd? Többségi tulajdonrészt kell majd átadni? Ilyenkor sajnos a leggyakoribb válasz: attól függ. A szakmai befektetők ugyanis nem egyformák. Nagyon nem.

Exit stratégia nélkül nem megy!

Sok cégvezető, tulajdonos keresi meg csapatunkat azzal a szándékkal, netán még csak dilemmával: eladnám a cégemet!

Ott, ahol kockázati tőkebefektető lépett a cégbe évekkel ezelőtt, kiemelt fontosságú a kérdéskör, de az előrelátók, még a kockázati tőkés megkeresése előtt foglalkoznak az exit stratégiájával.A fenti csoportokon kívül, a nyugdíj előtt álló cégvezető-tulajdonosoknak is igen égető problémája, hogy a nyugdíjba vonulásuk esetén mi történjen a céggel. Nyilván sokan szeretnék, ha gyermekeik vinnék tovább, ám a statisztikák szerint ez igen ritkán valósul meg.

Jó deal-nek tűnt, aztán…

Rengeteg tanulmány azt mutatja, hogy a M&A deal-ek legalább fele sikertelenül, és több mint 80%-a a tervektől messze elmaradva zárult az utóbbi években. Sajnos nem létezik egy checklist, amit ha végigpipálunk, akkor garantálhatjuk egy M&A tranzakció sikerét. Mégis, a folyamatban résztvevőknek (tulajdonosok, tanácsadók, jogi képviselők, további szakemberek) kell ébernek lenniük, és kezelniük az egyes buktatókat. Nézzünk néhány tipikus problémát, konkrét esetekkel, amelyek a deal-től elvárt eredmény elmaradását okozhatják, bizonyos esetekben akár „váláshoz” is vezethetnek.

Mennyit adnak a cégemért?

Sok cégtulajdonos teszi fel nekünk ezt a kérdést. Vagy azért, mert valamilyen tranzakcióra készül (cégeladás, összeolvadás egy másik vállalattal, stb.), vagy azért, mert cégvásárlási szándékkal kopogtat nála egy befektető, és jó lenne tudni, hogy az ár, amit ajánlott, mennyire reális. Egyre gyakoribb az is, hogy egyszerűen csak tudni szeretné egy-egy Ügyfelünk, hogy az elmúlt 10-20 év munkájával mekkora értékű vállalatot sikerült létrehoznia, milyen tényezők befolyásolják a cége értékét, és ezt hogyan tudja tudatosan alakítani, javítani a pár évvel későbbre tervezett cégeladásig?