Már az év közepén látszott, hogy várhatóan jelentős változások lesznek a korábban meghirdetett támogatási menetrendben. A legnagyobb változás a gazdaságfejlesztési felhívásokat érintette, melynek első lépése volt a vállalati K+F felhívás megjelenése fél évvel korábban az eredetileg meghirdetetthez képest. Ekkor már látszott, hogy az eredeti menetrend nem csak időben, de fókuszban is változik. Az október elején közzétett, módosított menetrendből az is kiderül, hogy K+F témában több felhívás is meg fog jelenni, melyek lehetővé teszik a támogatások széles körű igénybevételét, akár startupok finanszírozásától prototípus-fejlesztésen át az önálló vagy egyetemekkel közösen kivitelezhető nagyszabású K+F projektig.

Novembertől várható a logisztikai központok, és ipari parkok szolgáltatásának fejlesztése, valamint munkahelyi egészség megőrzési projektek támogatása.

Az agrárszektornak is kiírásra kerülnek idén az első források, melyek keretében a termelési, technológiai- és kapcsolódó alapinfrastruktúra fejlesztésekre, illetve területalapú támogatásokra lehet majd pályázni. Itt tudhat meg többet az agrártámogatásokról: Agrártámogatások

Az agrárszektort leszámítva idén már biztos nem várható viszont támogatás gépbeszerzésre és technológiafejlesztésre, és elmaradnak a korábban tervezett energetikai fejlesztéseket, felhő- és mobil alkalmazások fejlesztését, piaci bevezetését, valamint az e-kereskedelem fejlesztését célzó támogatások is. Ezekkel várhatóan a jövő évi programban találkozhatunk újra.

Nem maradt sok idő felkészülni a felhívásokra, és a beharangozott egyszerű pályázás sem valósult meg. A tavaszi gépbeszerzési pályázatok esetében – egyszerűségük ellenére – közel 50% volt a nem a kiírásnak megfelelően vagy hibásan benyújtott, és ezért elutasított pályázati anyag…

Egy K+F felhívás, vagy egy mezőgazdasági pályázat ennél lényegesen bonyolultabb és komplexebb – ne bízza a szerencsére, hogy sikerül-e jó projektet fejlesztenie és jó pályázatot beadnia!

Cégünk PMP minősítésű professzionális projektmenedzsment csapattal tudja támogatni Önt a projektfejlesztésben, tervezésben, a pályázatban és a megvalósításban egyaránt!

Vegye fel a kapcsolatot szakértőinkkel, kezdjük el időben, együtt a felkészülést!